25 Ocak 2016 Pazartesi

UHT SÜT AMBALAJLAMA SİSTEMİ
   Tamamen otomatik olarak ambalajlanan süte aseptik kartonlarla paketleme
yapılmaktadır. Sütün ilk ambalajı 7 katlı kağıt ambalajdır. (Tetra Pak)


1. Aseptik ambalajlama;
   Aseptik ambalajlama teknolojisi UHT işlemini tamamlayarak sütün Uzun Ömürlü hale gelmesini sağlar. Sağlığa zararlı mikroorganizmaların varolduğu ortamı anlatan “septik”' sözcüğünün karşıtı “aseptik”, bu mikroorganizmalardan arındırılmış ortamı tanımlar.  Aseptik ambalajlama sisteminde süreç malzemelerin ve dolumun yapıldığı ortamın sterilize edilmesi ile başlar. Süt, steril bir ortamda ambalajlama sistemine aktarılır. Sızdırmaz kaplara dolum aşaması kesintisiz, tek bir işlem halinde gerçekleştirilir. Altı katmanlı yapısı sayesinde aseptik ambalaj ürünün, hava ve ışıkla temasını önler. Böylelikle, yüksek ısıya dirençli olup sütte varlıklarını uyku halinde sürdüren mikroorganizmaların, bir başka deyişle sporların yeniden üreme yeteneği kazanmaları engellenir. UHT süt aseptik ambalajda, hiçbir katkı maddesi gerekmeksizin, tazeliğini oda sıcaklığında dört ay süresince korur.

2. Paketleme hatları:
          *Neme karşı koruyucu polietilen                                                                                       
          *Aseptik alüminyum folyo
          *Sıvı tutucu polietilen katmanları                                
          *Yapıştırıcı polietilen                                                                 
          *Oksijen, koku ve ışığı engelleyen
          *Sağlamlaştırıcı güçlendirici karton
                                                          
Şekil 1. Aseptik ambalajın katmanları


Aseptik ( rafta uzun süre dayanabilen)
   Tetra Brik® Aseptic ambalajın modüler bir şekli vardır ve özellikle platformlarda üst üste konulabilmeleri için tasarlanmışlardır. Tasarımı tüketiciler için kullanım kolaylığı sunar. Tetra Brik® Aseptic ambalaj soğuk ortamda dağıtım masrafını ortadan kaldırmaktadır. Ambalaj gelişkin bir ürün güvenliği sağlamakta, düşük maliyetle uzun raf ömrü sunmaktadır. Ambalaj materyali dünyanın her yerinde Tetra Pak fabrikaları tarafından rulo şeklinde temin edilmektedir.













Şekil 2. Paketleme sistemi 
SÜTTE KALİTE KONTROL UYGULAMALARI

1.  Kalite Güvence Laboratuvarı
   Üretilen ve müşterinin tabağına servis edilmek üzere yola çıkan her ürünün izlenebilirliğinin sağlanması ve işletmenin ne ürettiğinden haberdar olabilmesi için üretim anında da analizler yapılması gerekmektedir. İşletmenin kalite-güvence laboratuvarında üretim anında alınan numunelere hem kimyasal hem de mikrobiyolojik analizler uygulanarak ürün hakkında kontroller yapılabilmektedir. Bu şekilde ürünün minimum kalite kriterlerine uygunluğu araştırılır.
   Bir ürünün kalitesi sadece sahip olduğu miktarların standartlara uygunluğu ile ölçülmez. Önemli olan su ile tuz oranının ya da yağ ile kuru madde oranının birbiriyle uyumlu olmasıdır. Bunun anlaşılabilmesi ve üretimdeki herhangi bir problemin belirlenebilmesi için yapı-tat-koku vb duyusal analizler de yapılmaktadır.
   Ürünlerin sevkiyat öncesi, standartlara uygunluğunu belirlemek için her partinin ayrı ayrı gerekli analizlerinin yapılıp, sonuçlarının kaydedilmesine ve sevk için onayına olanak sağlar. Burada yapılan analizler kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal olmak üzere üçe ayrılır.
Çizelge 1. Kimyasal ve mikrobiyolojik analizler

           KİMYASAL ANALİZLER
    MİKROBİYOLOJİK                             ANALİZLER

Nem tayini
Tuz tayini
Maya-küf tayini
E.coli sayımı
Ham asit tayini
K.M , protein tayini
Toplam enterobakteri sayımı
Lipolitik bakteri sayımı
Ham kostik tayini
Yağ tayini
Proteolitik bakteri sayımı
Laktik asit bakteri sayımı
Asit konsantrasyon tayini
Kostik konsantrasyon tayini
Stophylococus Aureus sayımı
Toplam Psedomanos sayımı
PH ölçümü

Toplam Spesifik bakteri sayımı
Koliform bakteri sayımı
Viskozite tayini

Toplam Somatik hücre sayımı
Sularda mikrobiyolojik kontrol
İyot sayısı ölçümü

Listeria Monocytogenes sayımı
Salmonella sayımı


A.1.  Kimyasal analizler
   Analizleri yapılmak üzere üretim başında, ortasında ve sonunda alınan numunelerin kuru madde oranlarına, yağ oranlarına, asitliklerine, sıcaklıklarına, bazıları için tuz miktarlarına bakılır. Gelen her ürünün asitlik ve sıcaklığına pH metre yardımıyla bakılabilirken kuru madde ve yağ oranı belirleme numuneden numuneye farklılıklar göstermektedir. Ayrıca sıvı ürünlerin viskozitelerine bakılır, tüm numunelerin gramajları kontrol edilir.
1.Nem tayini: Yıkanmış 85°C’de 1 gece bekletilmiş kumdan 15-20 gr tartılır. Tartılan kum 3 saat 105°C’de etüvde bekletilir. Daha sonra desikatörde 45 dk bekletilerek soğutulur. Süt, krema, ayran vb. örnekler oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletilir, katı ürünler mixerde  karıştırılarak homojenize edilir. kumlu kabın içine belli gr numune alınır.102+-2°C’lik etüve alınır. Sıvı ve viskoz ürünler 4 saat, katı ürünler 2 saat etüvde bekletilir. Daha sonra desikatörde 45 dk bekletilir. Sabit tartıma gelen ürünler hassas terazide tartılır.
Kuru madde  =  (ilk tartım- son tartım)  *100    
                                    Örnek miktarı 
Bulunan sonuç 100 gr kuru maddede x gr kuru madde var anlamına gelir. Bu klasik yöntemle yapılan nem tayinidir. Sonucun bulunması genellikle zaman aldığı için otomatik nem tayini cihazı kullanılmaktadır. Bunun için yaklaşık 3 gr numune tartılır, cihaz çalıştırılır. Kısa bir süre sonunda % nem miktarı ekranda gösterilir. Bu cihazda genellikle viskoz ürünlerinin nem miktarları belirlenir. Peynir, kaşar gibi kuru maddelerinin belirlenmesi içinde Foss adında bir cihaz kullanılır. Ürünler mikserde parçalandıktan sonra petriye boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Petri cihaza konulup cihaz çalıştırılır. Belli bir süre sonra cihaz otomatik olarak ürünün kuru madde, protein, yağ ve tuz miktarını verir.

2. Ham asit tayini: CIP yapılmak üzere alınmış ham asitten 1 gr tartılır ve erlene alınır. 100 ml’e tamamlanır. Daha sonra üzerine 3 damla fenol ftalein damlatılır ve 1N NaOH ile titre edilir .Titrasyon dönüm noktası beyaz rengin pembeye dönüştüğü zamandır.titrasyon bittiğinde safriyat kaydedilir. Formülden % asit belirlenir.
% nitrik asit= (sarfiyat*6,3)/ numune ağırlığı
% süper dilac asit= (sarfiyat*3,1)/ numune ağırlğı

3. Ham kostik tayini: Katı kostikten 1 g tartılır, erlene alınır.100 ml’e tamamlanıp üzerine 2-3 damla fenol ftalein damlatılır. 1N NaOH ile titre edelir.pembe renk beyaza dönüştüğünde titrasyon bitirilir ve sarfiyat kaydedilir.
% kostik= (sarfiyat*4) / numune ağırlığı

4. Asit konsantrasyon kontrolleri: CIP için hazırlanmış asit çözeltisinden 1 ml alınır, saf su ile 100 ml’e tamamlanır. Üzerine 2-3 damla fenol ftalein damlatıldıktan sonra NaOH ile titre edilir.titrasyon sonucu bulunan sarfiyat formülde yerine yazılıp % asit bulunur.
% Asit= sarfiyat*0,40
UHT’de kullanılan asit daha yoğundur ve bundan 10 ml numune alınır. Sarfiyat;
% Asit= sarfiyat*0,14 te yerine yazılarak % asit bulunur.

5. Kostik konsantrasyon kontrolleri: CIP için hazırlanmış kostikten 1 ml numune alınır. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra ( titrasyon ) bulunan sarfiyat;
% kostik= sarfiyat*0,365 formülünde yerine yazılıp kostik %’si bulunur.
UHT’de ki kostik için de 10 ml numune alınır. Titrasyon sonucu kullanılan sarfiyat;
% kostik = sarfiyat*0.09 formülünde yerine yazılarak bulunur.

6. Yağ tayini: Yağ tayininde gıda tarayıcısı ve süt tarayıcısı cihazlarından alınan yöntemin dışında “Gerber yöntemi” kullanılmaktadır.
Süt  için; 5’lik veya 8’lik bütirometre içine 10 ml sülfirik asit( 1,82) alınır. Üzerine iyice karıştırılmış süt numunesinden 11 ml yavaş yavaş konur. En son 1 ml amin alkol ilave edilir. Bütirometrenin boynu kurulanıp, lastik tıpası iyice sıkıştırılır. Yaklaşık 10 defa alt üst edilerek karışması sağlanır, santrifüje yerleştirilir. 5 dk santrifüj edildikten sonra 65°C’lik su banyosunda 5 dk tutulup yağ sütunu bütirometre skalasından %’de olarak okunur.

7. İyot sayısı ölçümü: Tereyağı ve yağ içeren süt ürünlerinde doymamış yağ asitlerinin miktarını ifade eden iyot sayısının tespiti için yapılır. 3 g örnek cam tartım kaşığı ile alınıp erlene koyulur. 15 ml karbon tetra klorür erlene eklenir. Yağ çözünmesi sağlanır. Büret yardımıyla 25 ml wils çözeltisi eklenir. Erlenin ağzı kapatılarakyavaşça çalkalanır. Karanlık bir yerde 1 saat bekledikten sonra 20 ml potasyum iyodür çözeltisi ve 150 ml saf su eklenir. Daha sonra onun üzerine de 2-3  damla nişasta indikatörü eklenir ve hızlı bir şekilde sodyum tiyosülfat ile mavi renk kaybolana kadar titre edilir. alınacak numune miktarına göre beklenen iyot sayıları belirlenmiştir. Bu tabloya göre değerlendirme yapılır. Ayrıca aynı işlem saf su ile yapılarak şahit numune hazırlanır.
İyot sayısı = [(V2-V1)*(0,01269)*100]m
V2= şahit numune için harcanan tiyosülfat çözeltisi hacmi
V1= örnek için harcanan tiyosülfat çözeltisi hacmi
m = alınan örnek miktarı

B.2. Mikrobiyolojik kalite kontrol
   Sağlıklı bir hayvanda sağılan sütteki mikroorganizma sayısı oldukça düşüktür. Fakat daha sonra sağım koşulları, aletlerin yeteri kadar temizlenmemesi yetersiz soğutma ve bazı durumlarda mastitis nedeniyle bakteri sayısı artar.
   Toplam canlı sayısındaki limit 100 000adet/ml iken kaliteli bir süt için genelde bu rakamın altındaki bir değer istenir. Aksi halde çiğ sütteki mikroorganizmaların bir kısmı işlenecek diğer ürünlere geçer ve aktivitelerine bağlı olarak delik, şişlik, çatlak… vb kusurlara neden olurlar.
Örneğin peynirde genel mikroorganizma yükünün düşük olmasının yanı sıra Psikrofil (Pseudomanos, Archromobacter, Akdigenes, Flavobacterium, Klebsiella, Aeromonas) ve termodürik( Streptecoccus ve Crynebacterium) türlerinin bulunması istenmez. Çünkü somatik hücrelerde olduğu gibi bakterilerde sütteki protein, yağ ve diğer bileşenleri parçalamayan enzimler üretirler. Bu bakterilerin birçoğu uygulanan pastörizasyon işlemiyle ortadan kaldırılır. Fakat bazı bakteriler sıcağa dayanıklı enzimler üretebilir. Bu da son üründe yine olumsuzluklara neden olabilir. Psikrotrofik bakteriler bunlara en güzel örnektir. Soğuk depolama esnasında lipolitik ve proteolitik etkilerden ötürü sütte arzu edilmeyen lezzetin meydana gelmesine, dolayısıyla duyusal kalite üzerinde olumsuz etkiye neden olur. Süt genelde değişik çeşit sporoformları içerir. En önemli grup Clostridia grubudur;  
C.tyrobutyricum ve C.sporogenes
Bulaşma genelde silaj kaynaklıdır, aşağıda belirtilen özel bir yol izler;
 toprak>silaj>sindirim sistemi> salgı>meme, deri ve sağım alanı>süt
Clostridium ve Bacillus türlerinin de ürünlerde bulunmaması gerekir.
Koliform tarafından üretilen gaz genelde H, mayalar tarafından üretilen gaz ise CO‘dir. Fakat ikisi de laktozdan üretilir.
   Sütteki mikroorganizmalar görünüş olarak ve kalite olarak verdikleri zararın yanında ürünün erkenden bozulmasına, hiç oluşmamasına, kokusunda ve tadında bozukluğa neden olduğu için belirlenmesi ve üzerine analizler yapılarak izlenebilirliğin oluşturulması gereken noktadır. Bu nedenle işletmenin mikrobiyoloji laboratuvarında rutin olarak toplam bakteri, koliform, Escherichia coli, küf/maya sayımları yapılır.

1. Toplam  canlı sayımı
   Besi ortamı= Plate Count Agar destile su içerisine ilave edilerek çözününceye kadar kaynatılır. Tüplere ya da şişelere konarak 121 °C’de 15dk otoklavda sterilize edilir.
Ekim= çiğ sütte ekim yapılır. Kullanılan besiyeri PCA ve ringer çözeltisidir     

2. Toplam Koliform sayımı ve tespiti
Besi ortamı; Violet Red Bile Agar destile su içerisinde çözününceye kadar kaynatılır. Bu besi yerinin sterilizasyonuna gerek yoktur. Kullanım anında 45°C’deki su banyosunda bekletilir.

3. Escherichia coli aranması:
   Amaç, birçok suşu patojen olan ve tehlikeli olan E. Colinin son ürünlerde, girdi ürünlerde, üretim hatlarında, personel el ve kullandığı ekipmnlarde ve kullanılan suda olup olmadığını var ise miktarını tesbit etmek için yapılır.
   Koliform bakteri ekiminde, petrilerde üreyen tipik koliform bakteri uzun dalga boylu UV ışını tutulması sırasında parlak görünenlerin sayılması esasına dayanır. E.Coli β-D-glukoronidese enzimi üretir. Bu enzim, (MUG)’i uzun dalga boylu UV ışığı altında floresans veren 4_methylum belliferon’a parçalar.
Kullanılan besiyeri, ringer çözeltisi ve VRBA besiyeri( MUG) katkılı.

4. Gram boyama
   Lamel alkollenir, temizlenir. Temizlenen lamel üzerine bir damla saf su damlatılır. Besiyerinden öze ile aseptik olarak alınan örnek lamel üzerine iyice yayılarak 3 kere alevden geçirilip fikse edilir, kurumaya alınır. Bu işlemlerin ardından kristal viyole, lugol çözeltisi,  alkol (%95) ve fuksin ilavesiyle boyama işlemi ve kurutma gerçekleştirilerek elektronik mikroskopta gözlem yapılır.

5. Toplam Enterobakter sayımı; Şekerleri fermente edip gaz oluşturan bakterilerdir. Kullanılan besiyeri ringer çözeltisi, VRBD agardır.

6. Maya- Küf sayımı
   Amaç, ortamdan kullanılan ekipmanlardan ve ambalaj metaryellerinden ürüne bulaşacak üründe kalite kayıplarına neden olan küf ve mayaların son ürünlerde, girdi ürünlerde, üretim ekipmanlarında, ortam havasında tespiti yapmak.
Süt ürünlerinde tehlike oluşturan küfler, Aspergillus ssp., penicillium ssp.
Süt ürünlerinde ayrıca bir çok maya türü gelişip ürünlerde bozuk, ekşimsi tat ve gaz oluşumuna neden olabilir. Bu mayalar Saccharomycess, Radotonula vs.
Seçici besiyerinde mayaların koloni, küflerin misel oluşturarak gelişmesinden yararlanılarak küf ve maya sayımı tespit edilir. kullanılan besiyerleri, ringer çözeltisi, Yeast Extract Gulucose, Chloramphenicol Agar.

7. Staphylacoccus aureus aranması
   Amaç, çiğ sütrte bulunan ve toksinleri sıcaklığa dayanıklı olan S.aureus varlığını tespit etmek.Tek kullanımlık petrilerde hazır olarak alınan besiyerleri kullanılmaktadır. Ekim için kullanılan besiyerleri; “Compact Dry SA” ve” Baird Parker Agar”dır.

8. Toplam psedomanos sayımı, tatlı kesilmeye sebep olur. Besiyeri olarak ringer çözeltisi ve Pseudomonas Selective Agar kullanılır.

9. Toplam spesifik baktesi sayımı
   Amaç yoğurt, ayran gibi fermente süt ürünlerinde ürünün kendine özgü tat ve yaısını sağlayan mikroorganizmaların sayısının tesbiti. Besiyeri olarak Ringer çözeltisi, MRS Agar.

10.Toplam somatik hücre sayımı
Prensip, milkoprin ve saf suyla hazırlanan sıvı ile sütün akışkanlığının ölçülmesi, ölçülen sayının somatik hücre olarak sayılması.

11. Lipolitik bakteri sayımı
   Amaç; yağ içeren bütün süt ürünlerinde, özellikle tereyağlarında( süt, krema, beyaz peynir) lipolitik bakteriler aranır. Lipolitik bakteriler, lipaz ve surfaktanlar üreterek yağlarda bozulmaya yol açar. Lipaz enziminin neden olduğu lipılitik aktivite ile yağ asitleri ve gliserolü açığa çıkararak tat ve koku bozulmasına neden olur.
Lipolitik bakteriler, besi yerine yapılan ekim sonucunda saydam halka koloniler oluşturur. Kullanılan besi yerleri; Ringer çözeltisi – Tributyrin agar

12. Proteolitik bakteri sayımı
   Amaç; süt ürünlerinde, proteini parçalayarak istenmeyen kötü tat ve kokuya neden olan psikrofil ve psikotraf bakterilerin tasbiti yapılır.

13. Listeria Monocytogenes sayımı
   Burada bu bakterinin varlığına bakılır. Çiğ sütü ve pastörize sütü kaplar. Ön işlemden sonra numunenin seçici besiyerine ekimi ve inkübasyonu sonucunda değerlendirilmesine dayanır.Listeria Enrichment Broth base, Listeria Selective Enrichment Broth Supplement,Nutrient Broth.

14. Salmonella sayımı
   Yöntem ön zenginleştirme, selektif zenginleştirme işlemlerinden sonra selektif katı besiyerine  ekim yapılması ve oluşan tipik kolonilerin tesbitine dayanır.
Selektif zenginleştirme; Selenite Cystine Broth
Selektif katı besiyeri, Salmosyst Broth, Kombach Agar , TSI, Üre Agar.

C. Toplam sporlu canlı sayımı

1. Duyusal analizler
   Çiğ sütün işlenmesi sonunda sadece kimyasal analizler ve mikrobiyal gelişimin ne derece olduğunu anlamak ve öğrenmek, bu ürün için yeterli bir analiz oluşturmak anlamına gelmez. Duyusal olarak tespit edilen bozuklukların nedeni bu analizlerle öğrenilecektir. Ayrıca kalite geliştirme isteminde bulunan bir işletme ürün karakteristiklerine geliştirmek için bu üç analizi de rutin olarak ele almalı, değerlendirmeli ve kaydetmelidir.

   Sağım esnasında titiz davranılmaması nedeniyle çiğ süte geçen kötü kokular son ürüne kadar devam edebilir. Bu sorun hayvanın nefes alması sırasında ortamdan aldığı kötü havayı kan dolaşımıyla süte aktarması ya da sağım esnasında sütün bu kokuları absorblamasıyla gerçekleşebilir. Bu kokunun bakteriyel veya enzim kaynaklı koku olması da muhtemeldir.
UHT SÜT

   UHT süt, belli bir sıcaklık ve belli bir sürede mikroorganizma sporlarının %99-100 öldürülüp aseptik dolum ve aseptik paketlemenin yapıldığı prosestir.
     Şekil 1. UHT süt üretim akım şeması


   Uygun derecelerdeki çiğ sit kabul edildikten sonra gerekli ön işlemlerden geçirilir. Pastörize edilmiş süt pastörizasyon tankına alınır. Tanktaki sütten numune alınarak kuru madde, yağ, proteine bakılır. Aynı zamanda mikrobiyolojik ekimde yapılır. Değerler uygunsa UHT’ye alınır. Makinalar belli sıcaklıkta üretime hazırlanmıştır. Tank seçimi yapılır, sinyal gönderilir ve üretim konumuna açık hale getirilir. Pastörizasyon tankından 4-6°C aralığında süt alınır. Balans tankına gönderilir. Balans tankından bulunan filtreden geçen süt, ön ısıtma için ilk tübüler sisteme alınır. 65°C’ye kadar ön ısıtma yapıldıktan sonra deoratöre gönderilir. Deoratör belli bir devirle dönmektedir.  Süt çeperlere çarpar ve yoğunluk farkından dolayı vakum sistemi ile sütteki kötü kokular uzaklaştırılır. Daha sonra homojenizatöre gönderilir. Homojenizatör belli bir basınca ayarlıdır ve bu basınç sütte yağları parçalayarak kaymak oluşumunu önler. Homojenizatörden çıkan süt 2. Tübüler sisteme gönderilir. Burada 90-95°C’ye kadar ısıtılır. Daha sonra 137-145°C’de 1-4 saniyede sterilizasyon gerçekleştirilir. Daha sonra soğuk su ile süt çarpışır sıcaklık aşama aşama düşer. Yaklaşık olarak 20-27°C’de son tübülere alınan süt, oradan aseptik tanka gönderilir. Burada basınç ayarlanmazsa gramajda azalma, pakette yamulma ve köpük oluşumu gibi sorunlar oluşabilir. Daha sonra aseptik dolum makinasında paketlenen ürünler 55°C’de ve 30°C’de inkübasyona bırakılır. Kimyasal ve mikrobiyolojik uygunluk test edilir, üretimin steril olup olmadığı kontrolü yapılır. Eğer uygunsa sevkiyat yapılır.
Şekil  2. Aseptik paketleme ve dolum


   Aseptik dolum makinasından yedi kattan oluşan ambalaj kullanılır. Ambalaj bobini makinaya verilir. Strip SA’ya yapışır, daha sonra makine delik açar, PEP yapışır, TAB yapışır. Ambalaj peroksitle yıkanır. Merdane ve hava bıçağı yardımıyla ambalaj malzemesindeki peroksit uzaklaştırılır. Kağıt merdane arasından geçerken peroksit sıyrılır, hava bıçağı da hava üfleyerek kağıdı kurutur. Peroksitten temizlenmiş ambalaj aseptik odaya geçer. Aseptik oda ısıtılır ve yüksek basınç oluşur. Şamandıra ile ürün doldurulur, burada bulunan çeneler döner ve kağıt yapışır. Daha sonrada kesilir. Son katlayıcı ile kulakçıklar yapıştırılır, tarihleme ünitesine gönderilir. Burada gerekli işlem yapıldıktan sonra bant yardımıyla helikse gönderilir. Heliks, arıza anında bize zaman kazandırır. Heliksten çıkan paketlere kapak kapanır. Makine kapağı olmayan paketleri otomatik olarak atar. Kapaklanmış ürünler paketlenerek inkübasyon odasına gönderilir.

1. UHT Sütte Kritik Kontrol Noktaları
1.      Antibiyotik testi
2.      Balans tankı filtresi
3.      Sterilizasyon sıcaklığı ve süresi
4.      Aseptik tank steril hava filtresi
5.      H2O2 konsantrasyonu ve sıcaklığı
6.      H2O2 varlığı( bulantı) tesbiti
7.      Paket sızdırmazlığı

2. UHT Sütte Yapılan  Kontroller

A.UHT İÇİN KULLANILACAK SÜTÜN KONTROLÜ; PH, SH, su tayini, alkol tayini, yağ testi, brix testi
B. AMBALAJ KONTROLÜ;
1. GÖRÜNÜŞ: Tüp dönüklüğü.
2. PAKET SIZDIRMAZLIĞI:Yırtma testi, enine dikiş(TS), şerit uygulaması(SA), iletkenlik testi, şırınga testi(LS için), boya testi.
3. PEROKSİT KONSATRASYON KONTROLÜ: Her saat başı yapılır. Peroksit uygun bir kaba alınır. Termometre ve bomede okunan değer kayıt altına alınır. Skaladan cetvel kullanılarak numunenin yoğunluk ve sıcaklık değerlerine bakılarak ölçülür.
4. PEROKSİT KALINTISI KONTROLÜ: Her saat başı yapılır, peroksit kiti kullanılır. 20°C’de ki UHT süt paketinin içine peroksit kiti daldırılır, 1 sn sonra çıkartılır. 1 dk sonra peroksit kitinde renk değişimi gözlenir. Peroksit test kiti renk skalasından karşılaştırılır. Renk skalası değişimine göre peroksit kalıntısı ve yoğunluğu belirlenir.
5. OPERATÖRLERİN HİJYEN KONTROLÜ: Kağıt eki yerleştiren operatörden suap ile alınan örnek mikrobiyoloji  laboratuvarına gönderilir. Aynı işlem ekler içinde yapılır ve steril olup olmadığına bakılır.
C. Üretim aşaması bitmiş UHT sütlerden belli bir zamanlık toplam üretim süresinin başında, ortasında ve sonunda olmak üzere 3 tane numune belli zaman aralıklarında alınır.
C.1. İnkübasyon Odası:
   37 oC/7gün alınan örnekler; üründeki herhangi bir sorunu tespit edebilmek için (eğer varsa) inkübasyon odasına alınır. 30-15 dk’da bir örnek alınır ve bu odada tutularak sterilizasyon kontrolü yapılır. Bu işlem mezofilik mikroorganizmalar için uygun sıcaklıktadır. Ancak termofilik organizmalar gözlemlenmek istenirse 95 oC /3gün inkübe (uygulanmalıdır) edilmelidir.
C.2. Raf Ömrü Odası
   UHT sütlerin raf ömrü 6 aydır. Üretim başı ortası ve sonu olmak üzere alınan numuneler 25 oC ‘deki raf ömrü odasında raf ömrü kadar tutulur. Amaç izlenebilirliği sağlamak, herhangi bir sorun var mı yok mu diye kontrol etmektir. (acılaşma vb…) Bu şekilde müşterilerden gelebilecek herhangi bir şikayette sorunun nereden kaynaklandığını anında anlaşılabilir.

3. UHT Süt Üretim Alanının ve Makinelerin Dezenfeksiyon Ve Temizliği

Personel El Temizliği; üretim alanında kağıt, strip vb… ekleme öncesinde, (pH düşüşü) vb.. kontrolü sonrası el dezenfektanı aparatı ile otomatik olarak temizlenir. Personelden aylık el numunesi alınır.

 Üretim Alanı Ön Giriş; (ayak havuzu, hijyen paspası alanı) haftada bir hava dezenfekte aparatı ile 20 oC, %3’lük nperasidik asit bazlı dezenfektan ile temizlenir. Günde 3 defa ayak havuzuna ekleme yöntemiyle (her temizlik sonrası yineleme) 200gr QAC bazlı dezenfektan ile temizlenir. Ayrıca günde 3 defa uydu ile püskürtme yöntemiyle 40 oC’de organik temizleyici kullanılarak temizlenir.
Ortalama maya/küf grubu analizi için 15 günde bir mikrobiyoloji sorumlusu tarafından petriler açılır.

Flex, Aseptik Dolum ve Paketleme Alanı; (yer, duvar, paketleme bölümü, camlar) her gün üretim boyunca en az 2 defa uydu ile püskürtme yöntemiyle 40  oC’de organik temizleyici kullanılarak temizlenir. Haftada bir defa 20°C’de organik temizleyicili bir uydu ile püskürtülür.

Konveyorlar; haftada bir defa uydu püskürtme sonrası sünger, fırça vb… ile 40 oC’de organik temizleyici köpürtülerek ovalanır.

Süt Aktarma, Taşıma Vb… İşlemlerde Kullanılan Güğümler ve Bidonlar; günlük (her kullanım sonrası iç ve dış yüzeyleri) uydu ile püskürtmede 40°C de organik temizleyici kullanılır. Haftada bir 40 oC ‘de klor bazlı dezenfektanlı uydu ile püskürtülerek temizlenir.

  Bütün Aydınlatma Cihazları, Elektrik Panolar ve Diğer Asılı Destek Cihazları; ayda bir defa nemli bezle silinir. Rogarların kapakları günlük olarak açılır ve nemli bezle silinerek temizlenir.

 Flex Makinası; üretim sonu “Full CIP” programı ile (%2 kostik + %1,3 asit) ile; üretim boyunca (∆T) “ara CIP” programı ile (%2 kostik + 1,3 asit) : haftada bir kez sterilizasyon anında 20 oC ‘de %0,3 perasidik asit bazlı dezenfektan ile temizlenir.

Aseptik Tank; üretim sonunda (tanka üründen girişinden en fazla 20 saat sonra) ALCIP 142, Kostik + asit programı (%2 kostik + %1,3 asit) ile; haftada bir kez ALCIP 142, 20 oC ‘de 0,3% perasidik asit bazlı dejenfektanla temizlenir.

Dolum Makinaları;(TBA-8 1,  TBA-8 2, TBA-19 1) üretim sonunda (en az 20 saat sonunda) ALCIP 142, kostik + asit programı (%2 kostik + 1,3 asit) ;üretim sonunda günlük ve haftalık dolum makinası temizlik formlarındaki işlem sırası samandıra yerinden çıkarılıp VK12 ile temizlendikten sonra 20 oC, %0,3 perasidik asit bazlı dezenfektanda bekletme ( diğer temizlik işlemleri) uygulanır. 3 günde bir ALCIP 142, 20  oC ‘de %0,3 perasidik asit bazlı dezenfektan ile temizlenir.

Dış Alan Ekipmanları; (koli, kapak, pipetleme makinaları) üretim sonrası günlük ve haftalık makine temizlik formlarındaki işlem sırası uygulanır.
Aseptik tankta ugulanan CIP programları sistem odası tarafından düzenlenirlen; dolum makinaları için uygulanan CIP programları flex operatörü tarafından düzenlenir.
Rogarlarda bölüm sorumlusu (UHT personeli) tarafından görsel kontrol yapılır.

İşletme de UHT süt üretimi tamamen makineler yardımıyla yapılmaktadır. Sistemi şematik olarak özetlemek gerekirse; 
Şekil.3. UHT süt üretimi şematik gösterimi




SÜTÜN FABRİKAYA KABUL KOŞULLARI VE YAPILAN ANALİZLER

1. Süt Alım Laboratuvarı

   Süt ve mamülleri yüksek bir protein ve enerji kaynağı olduğundan günlük yaşantımızda vazgeçilmez gıdalar arasındadır. Bileşimi ve niteliği nedeniyle bozulmaya karşı uygun olan bir gıda maddesi olan süt ve mamülleri teknolojisi, bilgi, dikkat isteyen bir alandır.
   Kalitesi düşük bir hammaddeden üstün kaliteli bir ürün elde etmek olanaksızdır. Üstün kaliteli hammadde denilince hastalıksız, sıhhatli hayvanlardan hijyenik koşullara uyularak sağılmış, sağımı takiben süratle soğutulup, fabrikaya ulaşana kadar soğukta muhafaza edilmiş, duyusal nitelikleri üstün, kimyasal bileşimi standartlara uygun, biyolojik niteliği değişmemiş, bakteri sayısı az, enzim aktivitesi düşük, hiçbir şekilde içine hile amacıyla yabancı madde katılmamış süt anlaşılır. Kalitesi çok düşük sütleri geri çevirmek ya da işlenecek ürüne göre sütleri kalitesine ayırmak için işletmelere gelen sütler kontrol edilir. Kontrol testleri olarak duyusal testler, Alkol  testi, Antibiyotik testi, pH testi, Yoğunluk testi, Yağ analizi, Su analizi, Mayalama testi, SH testi, Kaynama testi, Briks tayini, Peroksit testi, Soda testi, Metilen mavisi indirgenme mavisi, Femantasyon  testidir.

1.1 Örnek alma
   Alınan örnek kitleyi temsil etmeli ve belli usule göre yapılmalıdır. Süt yağının süt içinde emülsiyon halde bulunmasından dolayı sütün homojenliği zamanla bozulur. Bu yüzden örnek alınmadan önce sütün iyice karıştırılarak homojen yapının sağlanması gerekir.

1.2. (SH)  Asitlik testi
   25 ml süt behere alınır. Üzerine % 2’lik fenol ftalein 3 damla ilave edilir. Daha sonra 0,25 N NaOH ile titre edilir. Renk 30 saniye boyunca sabit açık pembe kalana kadar devam edilir. SH büretinden sarf edilen 0,25 N NaOH sarfiyatı okunur. SH miktarı yüksek çıkarsa süt kesik, yani kırıktır. SH miktarı düşük çıkarsa sütte soda bulunma ihtimali vardır. Süt hilelidir. SH değeri  6,0-6,5 arasında olmalıdır.

1.3. Soda testi
   Örnek alınacak çiğ süt önce karıştırılarak homojen hale getirilir. Deney tüpüne süt örneğinden 3 ml numune alınır. Üzerine 3 ml %96 saf alkolden 3 ml ilave edilir. Daha sonra üzerine %1’lik rozalik asitten 3 damla damlatılıp tüp çalkalanır. Renk portakal sarısı ve süt kesikse soda yok anlamına gelir. Renk gül kurusu ve sütte kesilme yoksa soda var anlamına gelmektedir. Soda kesik sütü düzeltmek için ilave edilmektedir.

1.4. Dansite (Yoğunluk) testi
   Örnek iyice karıştırılarak homojen hale getirilir. Çiğ süt laktodansimetrenin rahatlıkla yüzebileceği temiz bir mezüre köpürmeyecek şekilde yavaşça boşaltılır. Örneğin yoğunluk için dansimetrenin taksimatlı kısmının mezürdeki örnek yüzeyi ile kesiştiği rakam dikkatlice okunur. Tam sayı aralığı tahmin edilir. Bu arada örneğin sıcaklığı da bilinmelidir. Çünkü yoğunluğu sıcaklık değiştirmektedir. Eğer örneğin sıcaklığı laktodansimetrede yazan değerle aynı ise okunan yoğunluk değeri aynen kabuldür. Sıcaklık farklı ise düzeltme faktörü kullanılır. Her fazla derece için yoğunluğa 0,0002 eklenir. Her eksik derece için ise 0,0002 çıkartılır.

1.5. Fermantasyon testi
    Deney tüplerinin içerisine 20 ml süt numuneleri konur. Süt numuneleri 38°C’de 12 saat bekletilir. Sürenin sonunda numune görsel olarak avuca dökülerek pıhtı oluşumu gözlenir. Fermantasyon numunesi akıcı, jelatimsi ise süt düzgün pıhtılaşmıştır. Bu deneyle kalitesiz sütün tespiti yapılmaktadır.

1.6. Peroksit testi
   Sütün içerisine peroksit test kiti daldırılarak 5 saniye kadar bekletilip işlem sonucundaki renge bakılır. Kit üzerinde bulunan alanın rengi kit kabı üzerinde bulunan kitlerle kıyaslanır. Rengin beyaz olması peroksit bulunmadığını, rengin farkı tonlarda mavi olması peroksit bulunduğunu gösterir. Rengin tonları peroksit miktarı hakkında bilgi verir. Deneyin yapıldığı sütün sıcaklığı 15-30°C arasında olmalı, kitler 2-8°C de saklanmalıdır.

1.7. Alkol Testi
   20°C de alkol ve saf suyun karışımının alkali metreyle konsantrasyonu ölçülerek %80 e ayarlanır. Beher içerisine 5 ml süt örneği alınır. Başka bir pipete örnek üzerine 5 ml alkol ilave edilir ve karıştırılır. 5-10 saniye beklenir ve pıhtılaşma gözlenir. Alkolün, sütü pıhtılaştırmasının sebebi alkolün su çekme özelliğinden yararlanılarak süt proteinleri etrafındaki suyun alkolde tutulması, proteinlerin pıhtılaşması ve böylelikle sütün asitliği hakkında fikir edinmektir.

1.8. PH metre
   PH metre ile bakılmaktadır. Bakılacak numunenin sıcaklığı 10-25°C arasında olmalıdır.

1.9. Sıcaklık testi
   Termometreyle bakılır.

1.10. Mayalama testi
   Çiğ sütün içerisinde var olabilecek antibiyotik ve diğer inhibe edici maddelerin varlığının saptanması ve şahit numuneyle kıyaslanarak mayalama kuvvetinin belirlenmesi amaçlanır. Şahit numunenin hazırlanması: süt tozu su ile karıştırılarak 11,5-13,5 ‘B’ ye ayarlanır. Mayalama yapılacak süt ve şahit numuneden 100 ml alınarak kaynayıncaya kadar ısıtılır. Daha sonra 45°C ‘ye soğutulur. 45°C ye soğutulan numunelere %2 oranında maya konulur ve iyice karıştırılır.45°C su banyosunda 3-4 saat bekletilir. Süre sonunda sonuca bakılır. Mayalanan süt yapılarına bakılır. Pıhtı oluşmuş pH 4,60’ın altında ve şahit numune arasındaki pH farkı 0,2 birimden fazla değil ise sonuç pozitif mayalama kuvveti iyi, pıhtı oluşmamış ve pH farkın 0,2 irimden fazla ise sonuç negatif mayalama kuvveti yeterli değildir. Bu deneyle tanklardaki sütler kontrol edilir. Mayalama kuvveti iyi olan tankdaki süt maya kullanılan ürünlere gönderilir.

1.11. Su testi
   Sütteki su miktarı Cryoscape cihazıyla ölçülmektedir. Cryoscope tüpleri içerisine 2-2,5ml örnek konur ve tüp cihazın haznesine yerleştirilir. Donma noktasını ve % su miktarını cihaz otomatik olarak ekrana verir. Cryoscape içindeki Heat-transfer Fluid solüsyonunun istenilen seviyede olmasına dikkat edilmeli ve -408°C ve -600°C’lik iki solüsyonla günlük olarak kalibre edilmelidir.

1.12. Kaynama testi
   Kaynama kabı içerisine bir miktar süt alınır. Ocak üzerinde ısıtılmaya başlanır. Kaynama görülünce ısıtma işlemine son verilir. Kaynatma işlemi sonucu eğer pıhtı oluşmamışsa alkol testi uygulanır. Böylece sütün dayanıklılığı ölçülmüş olur.

1.13. Briks testi
   Kalibrasyonu yapılan refraktometreye çiğ sütün damlatılarak, briks değerlerinin okunması prensibine dayanır. Böylece sütteki suda çözünür kuru madde miktarı bulunmuş olur.

1.14. Antibiyotik testi
   Antibiyotik bakılacak olan çiğ süt homojen olarak karıştırılır. Numune alma çubuğu ile çiğ süt alınır. Twin sensör test kitiyle örnek reaktif kaplarına alınır. Pipet ile süt birkaç kere alınıp reaktif kaba bırakılır. Cihazdaki yuvaya yerleştirilir. Kiti de yerleştirilerek 6 dk inkübe edilir. Kit üzerindeki çizgilerden kontrol çizgisinin (ortadaki çizgi) rengi diğer çizgilerden açık ise antibiyotik yok, üstteki ve alttaki herhangi çizginin yokluğu antibiyotik varlığını gösterir.

1.15. Metilen mavisi indirgenme testi
   Bu yöntem hızlı olarak çiğ sütün bakteri yükünün bulunmasında kullanılır.

 ÇİĞ SÜT KABUL
   İlçelere ve çeşitli civar köylere giden tankerler 20 ton kapasitede olup, gerekli CIP aşamalarından geçirilerek yola çıkmaktadırlar. Süt alımı yapılırken şöför  tarafından çiğ süte alkol ve antibiyotik testi uygulanılarak süt tankere alınmaktadır. Süt genellikle 4°C olup, istasyonlu tanklarda bu sıcaklık korunarak mikrobiyolojik gelişim sınırlandırılmaktadır. Bu tankerler dört bölmeli olup her bölme 5 ton süt alma kapasitesine sahiptir. Böylece her bir bölmeye farklı özellikteki sütte konulabilmektedir.
   Tankerlerden alınan çiğ süt balans tankına gelir. Balans tankında birikerek balans tankı filtresine alınır. Bu filtreler sütte bulunan kaba kirleri alarak kısmen temizlenmesini sağlar. Filtrelerden çıkan süt pompalarla eşanjöre gelir. Esanjör plakalı soğutma sistemidir. Bu sistemde plakanın bir tarafından soğuk su, bir tarafından çiğ süt geçirilerek sütün soğutulması sağlanır. Soğuyan süt klarifikatöre geçer. Klarifikatörde biriken kirler 10-15 dakika arayla boşaltılırlar. Böylece içerisi temizlenir. Temizlenen çiğ süt depolama tankına alınır.
   Süt alımı bittikten sonra araçlar temizleme ünitesine alınır. İlk önce suyla durulanan araçlar kostik çözeltisiyle yıkanarak süt bileşiklerinin iyice çözünmesi sağlanır. Durulama suyuyla uzaklaştırılan bu bileşiklerden arınan tankere, asit çözeltisi gönderilir. Asit ise hem kalabilme olasılığı olan kostik çözeltisini nötürler hem de mikroorganizmaları inaktif ederek steril bir ortamın oluşmasını sağlar. İçerideki asitte durulandıktan sonra bir daha durulama suyu yollanarak tamamen arındırıldığından emin olunur. Fabrikaya gelen çiğ sütler, çiğ süt laboratuvarında incelendikten sonra fabrikaya kabul edilir.

Sütün fabrikaya girişinden sistem odasına girişine kadar geçtiği aşamalar;

1.Çiğ süt alınımı; fabrikaya gelen süt tankerlerden bir pompa yardımıyla çekilerek fabrika işlem ünitesi olan pastörizasyon ünitesindeki (lakta) balans tankına alınır. Balans tankının yan tarafındaki fan süt çekilirken sütün hava yapmasına engel olur. Çiğ sütün sıcaklığı max 8°C olmalıdır.

2. Eşanjör / Plakalı ısı değiştirici; balans tankının kapasitesi %60 olduktan sonra süt eşanjöre verilir. Balans tankında depolanmış olan sütün sıcaklığı eşanjörde sütle sütün çarpıştırılmasıyla ısınması sağlanarak 64,8 - 65°C ye çıkartılır.

3. Dearatör; istenmeyen kokunun uzaklaştırılmasını sağlamak üzere eşanjörden çıkan süt dearatöre gelir. Burada sütün kokusu çekilerek, koku suyla alt taraftan atılırken süt vakumla üst taraftan çekilir.

4. Seperatör;  sütün standardizasyonu sağlamak ve yağ oranını ayarlamak amacıyla kokusu alınan süt seperatöre beslenir. Fazla yağ krema, tereyağı yapımı için kullanılmak üzere istenen yere beslenir. Bu şekilde süt, süt ve krema olarak iki kısma ayrılmış olur. Seperatörden alfasta geçilir. Burada yağsız süt – krema olarak ayrılan sütte istenen yağ oranı kremadan süte gönderilerek ayarlanır.

5. Homojenizatör;  homojen karışım sağlamak amacıyla alfastta yağı ayarlanmış süt, istenilen ürünün özelliğine göre homojenizasyona gönderilir ya da gönderilmez. İstenen basınçla sütün içindeki yağ parçalanarak süte daha iyi karışması sağlanır.

6. Pastörizatör & Termizatör; Burada ön ısıtma şeklinde pastörizasyon sağlanır. Ön ısıtma işlemine tabi tutulan süt holdere gönderilir ve bir süre bekletmeye alınır. Bu şekilde proteinlerin kaynaşması sağlanmış olur. Pastörizasyon sıcaklığına ulaştırmak için esanjör kullanılır. oPastörizasyom sıcaklığına ulaştıktan sonra süt; holder denen küçük yay biçiminde oluşturulmuş boru hattına gider. Amaç, sütteki mikroorganizmaları öldürmektir.

7. Soğutma/Eşanjör; burada süt soğuk su yardımıyla 4oC’ye kadar soğutulmaktadır.
8. Sistemden gelen pastörize süt, pastörize süt tanklarında depolanır.
Değişik ürünlere işlenecek her süte bu işlemlerin tamamı uygulanmaz;
·         
·